Kunstgebit / tandprothese
Tandartspraktijk Johan HuizingalaanDe prothetiek is de tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met het maken en aanpassen van kunstgebitten en tandprotheses. Dit kan nodig zijn wanneer u al uw tanden of een deel hiervan verloren bent. Bij het ontbreken van tanden of kiezen kan kauwen of zelfs spreken moeilijk zijn. Bovendien kan het uw zelfvertrouwen aantasten, omdat u bijvoorbeeld niet meer voluit durft te lachen. In dit geval is een kunstgebit, ook wel tandprothese genoemd, een goede oplossing. Maar wat zijn eigenlijk precies de mogelijkheden op het gebied van tandprotheses? Wat is voor u de beste keuze en wat zijn de kosten? Bij Tandartspraktijk Johan Huizingalaan helpen wij u graag verder met al uw vragen op het gebied van kunstgebitten en tandprotheses.
- Natuurlijke uitstraling van het kunstgebit of prothese
- Tandprotheticus in huis
- Reparatie / rebase mogelijk op dezelfde dag
- Grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering
Volledige of gedeeltelijke gebitsprothese
Wanneer u tanden of kiezen mist, heeft u twee opties: een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese. Hoewel beide behandelingen zijn ontworpen om de mondfunctie te verbeteren en u een mooie glimlach te geven, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.
Een gedeeltelijk kunstgebit, ook wel partiële prothese, is een vervanging voor enkele tanden of kiezen en is dus een goede optie wanneer u slechts enkele tanden of kiezen mist. Onder de gedeeltelijke protheses vallen de volgende soorten:
- Frameprosthese:
Dit is een gedeeltelijk kunstgebit met enkele tandprotheses. - Plaatje:
Deze prothese wordt gemaakt van tandvleesgekleurd kunsthars en bevat enkele kunsttanden- of kiezen. Het plaatje steunt op uw gehemelte, tanden en kiezen. - Tandimplantaat:
hierbij worden de kunsttanden op implantaten bevestigd in het kaakbot.
Naast een gedeeltelijke gebitsprothese, is er ook de mogelijkheid voor een volledige gebitsprothese. In dit geval is er dus sprake van een volledig kunstgebit die dient als vervanging voor alle tanden en kiezen in een boven- of onderkaak. Er zijn verschillende manieren waarop een volledig kunstgebit kan worden bevestigd in de mond.
De eerste optie is door middel van beugels die worden bevestigd aan de bestaande tanden of kiezen. Deze optie is dus enkel mogelijk wanneer u nog enkele tanden/kiezen heeft. Een andere methode is een kunstgebit op implantaten. Er worden dan metalen schroeven in het kaakbot geplaatst om als ankerpunt voor de gebitsprothese te dienen. Implantaten zijn een stevigere manier om een gebitsprothese te bevestigen, maar ze zijn ook duurder en vereisen een chirurgische ingreep. De laatste optie is met behulp van adhesie, zoals een speciale lijm of plaksel. Dit is een goede optie wanneer u geen beugels of implantaten wilt of kunt gebruiken.
Er zitten voor- en nadelen aan zowel een gedeeltelijk als een volledig kunstgebit. Het is dus belangrijk om te overwegen wat het beste bij u past. Het team van Tandartspraktijk Johan Huizingalaan helpt u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw specifieke behoeften en budget.
Waarom een kunstgebit of tandprothese?
Misschien bent u nog niet helemaal overtuigd over de voordelen van een kunstgebit of tandprothese. Er zijn echter een aantal belangrijke redenen waarom dit helpend kan zijn voor u:
- Verbetering van de mondgezondheid:
Als u tanden of kiezen mist, kan dit leiden tot problemen met kauwen en spreken. Een kunstgebit kan deze problemen oplossen en de mondgezondheid verbeteren. - Verbetering van het uiterlijk:
het missen van tanden kan invloed hebben op uw glimlach en daarmee uw zelfvertrouwen. Een kunstgebit of tandprothese kan ervoor zorgen dat u zich beter voelt over uw uiterlijk en weer vol zelfvertrouwen kunt lachen. - Verbetering van de voedselopname:
als u moeite heeft om bepaalde voedingsmiddelen te eten vanwege het ontbreken van tanden of kiezen, kan een kunstgebit of tandprothese helpen om deze voedingsmiddelen weer te kunnen eten en zo een gezonde en gebalanceerde voeding binnen te krijgen.
Hoe gaat het plaatsen van een kunstgebit in zijn werk?
Een kunstgebit is niet iets dat u van de ene op de andere dag krijgt. Zo dient er eerst een intakegesprek plaats te vinden, moeten er afdrukken gemaakt worden van de kaak, dient er een beetregistratie plaats te vinden en moet de prothese goed zitten. Hieronder vindt u een stappenplan van alle stappen die u zult doorlopen wanneer u een kunstgebit aan wil schaffen. Elke stap staat hierbij gelijk aan een afspraak met een van onze tandartsen.
Stap 1: intakegesprek en het vaststellen van het behandelplan
In de eerste stap van de behandeling zal er gekeken worden wat voor soort gebitsprothese het beste voor u is. Er zijn verschillende opties, zoals een volledig prothese, een gedeeltelijke prothese of een prothese op implantaten. De keuze hiervoor hangt af van wat mogelijk is en wat u wilt. Als u nog nooit een kunstgebit heeft gehad, kan het zijn dat uw tanden of kiezen eerst getrokken moeten worden. In dat geval kan het maken van een tijdelijke prothese, ook wel immediaatprothese genoemd, onderdeel zijn van het behandelplan. Deze prothese wordt direct na het trekken geplaatst om zwelling te beperken en het herstel te bevorderen. Wanneer het behandeltraject naar een definitieve prothese kan overgaan, hangt af van het herstel.
Stap 2: afdrukken van de kaak
Tijdens de tweede stap van de behandeling zullen er afdrukken of scans van de kaak gemaakt worden met behulp van confectielepels. Deze afdrukken vormen de basis voor een gipsmodel waarmee individuele lepels op maat gemaakt kunnen worden. Het is mogelijk dat deze stap tijdens het eerste consult al wordt doorlopen.
Stap 3: getailleerde afdrukken
Tijdens een volgende afspraak zullen er gedetailleerde afdrukken gemaakt worden met behulp van op maat gemaakte lepels. Deze lepels kunnen specifieke overgangen in de mond duidelijk vastleggen, zoals spierovergangen. Tijdens deze tweede hap-fase zullen de meest gebruikelijke mondbewegingen gemaakt worden met weerstand van het materiaal, zodat de prothese hiervoor ruimte kan bieden.
Stap 4: beetregistratie
Tijdens de vierde stap, de beetregistratie, worden de vorm van het tandvlees, eventuele nog aanwezige tanden en de spieren in de mond gedetailleerd vastgelegd. Er wordt gebruik gemaakt van een beetplaat om te bepalen hoe de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar staan. De bovenkaak wordt als uitgangspunt gebruikt en de prothese voor de onderkaak wordt hierop aangepast zodat de tanden netjes op elkaar aansluiten. De vorm en kleur van de tanden worden bepaald door in een waslaag te bijten waaruit een model gemaakt wordt. De originele kleur van de tanden is het uitgangspunt voor deze keuze. Vervolgens zal een tandtechnisch laboratorium het kunstgebit maken.
Stap 5: prothese passen
Zodra het kunstgebit of de tandprothese klaar is, zal uw tandarts een afspraak met uw inplannen zodat u het gebit kunt passen. Vaak zijn er nog kleine aanpassingen nodig voordat de prothese perfect zit.
Stap 6: prothese plaatsen
Tijdens het plaatsen zal de tandarts ervoor zorgen dat uw kunstgebit comfortabel zit en goed past. Het zal even wennen zijn om de prothese te gebruiken en het kan zijn dat u tijdelijk ongemak ervaart tijdens het eten of bij het uitspreken van sommige letters. Meestal verdwijnen deze problemen na verloop van tijd vanzelf.
Stap 7: nazorg
Bij een kunstgebit is het extra belangrijk om goed te letten op de hygiëne van uw mond. Zo kunnen plak en tandsteen op de implantaten leiden tot ontstekingen van uw mondslijmvlies en tandvlees. Wij zullen u voorzien van goede instructies over hoe u uw kunstgebit het best kunt reinigen. Vanaf het moment dat uw kunstgebit is geplaatst, raden we u aan onderstaande stappen te doorlopen:
Reparaties binnen een dag
Er zijn momenten waarop het noodzakelijk is om snel actie te ondernemen als het gaat om de reparatie van uw gebitsprothese. Wilt u dezelfde dag nog een reparatie van uw kunstgebit of plaatje? Aangezien we bij Tandartsenpraktijk Johan Huizingalaan een tandprotheticus in huis hebben, is dat geen probleem!
Er zijn verschillende soorten reparaties mogelijk voor een kunstgebit. Zo kan er een nieuwe laag aangebracht worden op het kunstgebit (rebasing). Ook is het mogelijk om een gebroken plaatje te vervangen, dit wordt ook wel een reparatie plaatje genoemd.
Moet uw kunstgebit of plaatje gerepareerd worden? Of heeft u pijn aan uw kunstgebit? Neem dan contact met ons op.
Wat kost een kunstgebit of tandprothese?
De kosten van een kunstgebit of tandprothese kunnen sterk variëren, afhankelijk van of u een gedeeltelijk of volledig kunstgebit heeft. Gelukkig wordt een groot deel van de kosten van uw kunstgebit door uw zorgverzekering betaald:
- De kosten voor een nieuw kunstgebit, of nieuw plaatje, worden elke 5 jaar voor 75% betaald vanuit uw basisverzekering.
- De kosten voor de reparatie van uw kunstgebit worden voor 90% vergoed.
- Indien gewenst kunt u een aanvullende verzekering afsluiten, waardoor de kosten die u zelf moet betalen lager zijn.
Bent u nog op zoek naar een tandartsenpraktijk in Amsterdam Nieuw-West waar u maar liefst 6 dagen per week terecht kunt? Inschrijven kan gemakkelijk via ons online inschrijfformulier.
Veelgestelde vragen
Is het noodzakelijk dat al mijn tanden en kiezen getrokken worden voor een kunstgebit?
Nee, zeker niet. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wat u zelf wil. Sommige mensen kiezen ervoor om al hun tanden en kiezen te laten trekken en een volledig kunstgebit te laten maken, terwijl anderen ervoor kiezen om hun overgebleven tanden en kiezen te behouden en een gedeeltelijk kunstgebit te laten maken. Het is belangrijk om met uw tandarts te overleggen wat voor u de beste optie is.
Doet een kunstgebit pijn?
Het plaatsen van een kunstgebit doet geen pijn. Na het plaatsen van het kunstgebit kan er echter tijdelijk ongemak of pijn zijn, vooral als het de eerste keer is dat u een kunstgebit heeft. Dit ongemak verdwijnt meestal na een paar dagen. Als het ongemak aanhoudt, moet u contact opnemen met uw tandarts.
Is een kunstgebit te repareren?
Ja, een kunstgebit kan gerepareerd worden. Soms is het nodig om kleine aanpassingen te maken aan het kunstgebit, bijvoorbeeld als er een tand of plaatje breekt of losraakt. Deze reparaties kunnen bij onze praktijk meestal op dezelfde dag worden uitgevoerd. Soms is het nodig om het kunstgebit te vervangen, bijvoorbeeld als het geheel erg beschadigd is of als de pasvorm niet meer goed is. In dat geval kan het nodig zijn om een nieuw kunstgebit te laten maken.
Kan mijn gebitsprothese na verloop van tijd verkleuren?
Ja, een kunstgebit kan na verloop van tijd verkleuren. Dit kan gebeuren door blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen, dranken (zoals koffie) en tabaksproducten. Om verkleuring zo veel mogelijk te vermijden, is het van belang dat u uw gebitsprothese goed schoonhoudt.
Hoe lang gaat een kunstgebit mee?
Gemiddeld gezien gaat een kunstgebit zo’n 5 to 8 jaar mee. Hoe lang het precies meegaat, is afhankelijk van hoe goed u uw kunstgebit onderhoudt. Een goede mondhygiëne en het vermijden van harde en scherpe voedingsmiddelen kunnen daarnaast bijdragen aan de levensduur van het kunstgebit. Het is echter normaal om na een aantal jaren een nieuw kunstgebit te moeten laten maken, omdat de pasvorm kan veranderen of omdat het kunstgebit beschadigd kan raken.
Hoe maak ik mijn kunstgebit schoon?
- U dient uw kunstgebit na elke maaltijd schoon te maken met een protheseborstel en water.
- Vermijd bij het schoonmaken van uw kunstgebit het gebruik van agressieve middelen zoals bleek of tandpasta. Deze zaken kunnen schadelijk zijn voor uw kunstgebit. Wel kunt u hiervoor speciale reinigingsmiddelen of zeep gebruiken.
- U kunt uw kunstgebit het beste met koud water reinigen.
- ’s nachts dient u uw gebit uit te doen en te plaatsen in een bakje met koud water.
- Zodra u uw kunstgebit uit heeft gedaan, is het belangrijk dat u uw kaken en gehemelte poetst met een zachte mondmassageborstel. Hier kunt u wel tandpasta of lauwwarm water voor gebruiken.
Heeft u nog meer vragen over het laten plaatsen van een kunstgebit of het onderhoud ervan? Neem gerust telefonisch of per mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder.